Waarop moet u letten?
Chip, paspoort en registratie
Sinds 1 november 2021 moeten honden verplicht gechipt en geregistreerd zijn, daarnaast moeten honden een EU-paspoort hebben.
Door een hond te voorzien van een chip en een paspoort, en alle pups te registreren, kan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) misstanden in de fokkerij en illegale hondenhandel tegengaan. Door de identificatie en registratie (I&R) regels wordt namelijk duidelijk waar honden vandaan komen. Daarom moet iedere eerste houder van een hond in Nederland zich registreren bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De eerste houder krijgt dan een Uniek Bedrijfsnummer (UBN), waaraan de hond gekoppeld wordt.
Waar moet u op letten bij de aanschaf van een hond uit Nederland?
De hond moet in het bezit zijn van een chip, een Nederlands EU-paspoort en een registratie door de eertse eigenaar (bijv. de fokker). Deze zaken moeten in orde zijn voordat u de hond koopt.
Waar moet u op letten bij de aanschaf van een hond uit het buitenland?
Als de hond al in Nederland is, moet deze al gechipt zijn, een EU-paspoort uit het land van herkomst hebben en geregistreerd zijn op het UBN van de eerste houder in Nederland. Als dit niet het geval is, is het dier illegaal geïmporteerd. Haalt u zelf een hond uit het buitenland, dan bent u de eerste houder in Nederland van de hond. U dient dan zelf een UBN aan te vragen en binnen 2 weken de hond door de dierenarts te laten registreren bij een aangewezen databank. De hond moet in het land van herkomst al wel voorzien zijn van een chip en een EU-paspoort uit dat land.
Hoe zit het bij katten?
Katten die in Nederland geboren zijn, hoeven voorlopig nog geen chip, EU-paspoort of registratie te hebben. Uiteraard is chippen altijd wel aan te raden. Mocht de kat echter uit het buitenland komen of wilt u de kat meenemen naar het buitenland, dan is een chip en een EU-paspoort uit het land van herkomst wel verplicht. Registratie is niet verplicht.
De NVWA houdt toezicht op regels voor identificatie en registratie en kan bij overtreding handhaven.
Voor meer informatie, check de website van het NVWA!