Zomerse temperaturen op komst!
Hitteplan
In de lente en zomers kan het kwik behoorlijk oplopen. Heerlijk voor ons, maar onze huisdieren kunnen hier niet goed tegen.
Honden en katten hebben geen zweetklieren en kunnen enkel via de zoolkussens en door te hijgen hun hitte kwijt. Hierdoor zijn zij gevoelig voor oververhitting. Zeker kortsnuitige rassen of dieren met een dikke vacht. Het is belangrijk dat uw huisdier altijd de schaduw kan opzoeken en vers drinkwater tot zijn of haar beschikking heeft. Laat uw huisdier nooit alleen achter in de auto of elke andere warme afgesloten ruimte!! Temperaturen kunnen hier heel snel oplopen, wat fatale gevolgen kan hebben.
Katten zoeken vaak zelf de koele plekjes op. Voor honden kan zwemmen een goede manier zijn om verkoeling te zoeken, let hierbij wel op dat de hond niet te veel water binnenkrijgt en dat u een schone zwemplek opzoekt. Ook zijn er meerdere koelteproducten verkrijgbaar voor de nodige verkoeling. Hierbij is het advies altijd toezicht te houden tijdens het gebruik.
Het zomerse zonnetje kan ook zorgen voor vervelende verbrandingen. Bescherm de huid van uw hond of kat hier tegen door een zonnebrandcrème aan te brengen op dunbehaarde of weinig gepigmenteerde huiddelen. Ook het asfalt of zandbodems kunnen erg warm worden, dit kan pijn doen of brandwonden aan de zoolkussens veroorzaken. Vermijd lichamelijke inspanningen bij warm weer!
Ook konijnen en knaagdieren zijn niet goed bestemd tegen de hitte. Zorg ervoor dat hun hok niet in de zon staat. Ook konijnen en knaagdieren kunnen baat hebben bij verkoeling door middel van koelteproducten of een zwembadje. Ook hierbij geldt dat dit enkel onder toezicht aangeraden wordt te doen. Vliegen gedijen goed met zomerse temperaturen, hou daarom het hok van uw konijn of knaagdier extra schoon en controleer of ook de vacht goed schoon is, vliegen leggen namelijk graag eitjes op deze plekken met alle gevolgen van dien.
Hoe herken ik dat mijn dier het te warm heeft?
Bij oververhitting kleurt het tandvlees erg rood, hijgt het dier, is lusteloos en wil vaak niet eten. Honden kunnen ook gaan overgeven. In dit geval is het raadzaam uw huisdier te helpen afkoelen. U kan uw huisdier nat maken met lauw water, vooral ter hoogte van de kop, buik, poten en hals. En biedt uw huisdier vers koel drinkwater aan, maar met mate.
Als uw huisdier in hitteshock raakt is het zaak zo snel mogelijk de dierenarts te bellen, dit is een spoedgeval. U herkent dit aan bleke slijmvliezen, snelle hartslag en ademhaling, koude lichaamsuiteindes en weinig tot geen reactie op prikkels.