Huisdieren en vakanties
Vakantie!! In de winter lekker de sneeuw opzoeken of zomers juist richting de zon?
Weet u waarop u moet letten als uw hond of kat mee op vakantie of naar een dierenpension gaat?
Begin altijd ruim optijd met het voorbereiden van de vakantie, zo voorkomt u teleurstellingen.
Uw hond of kat gaat naar een dierenpension:
Als uw huisdier naar een dierenpension gaat, gelden er extra regels wat betreft vaccinatie. Honden dienen te zijn geënt tegen het distemper virus, het adenovirus, het parvovirus (cocktailenting; 1 maal per 3 jaar) en leptospirose (jaarlijks). Daarnaast moet een hond ingeënt zijn tegen besmettelijke hondenhoest (jaarlijks). Katten dienen te zijn geënt tegen kattenziekte (1 maal per 3 jaar) en niesziekte (jaarlijks). Sommige pensions vragen voor katten een aanvullende enting voor niesziekte, vraag dit altijd extra na bij het informeren naar een pension.
Als uw huisdier jaarlijks wordt geënt, is een eenmalige vaccinatie dat jaar voldoende om de levels antistoffen hoog te houden. Is uw huisdier echter nog nooit eerder geënt of is de vorige enting langer dan een jaar geleden gegeven, is het soms nodig om de enting na 3 weken te boosteren om de antistof-levels weer hoog te krijgen. Dit moet gebeuren (idealiter enkele weken) vóór het verblijf bij een dierenpension. De vaccinaties moeten ook gedurende het hele verblijf geldig zijn. Twijfelt u over de geldigheid van de vaccinaties van uw huisdier? Neem gerust contact met ons op, dan kijken we met u mee.
Naast vaccinaties, dienen huisdieren ook te zijn behandeld tegen ectoparasieten (o.a. vlooien en teken) en endoparasieten (o.a. wormen).
Dierenpensions zijn er vrij in zelf aanvullende regels in te stellen. Vraag dit altijd na bij het maken van een reservering, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.
Uw hond of kat gaat mee op vakantie:
Als uw huisdier mee gaat op vakantie in Nederland zijn er geen extra regels. Het is, net als thuis, altijd aan te raden de basisvaccinatie van uw huisdieren up to date te houden (distemper, adeno, parvo en leptospirose voor hond en voor katten kattenziekte en niesziekte). Dit geldt hetzelfde voor de preventieve behandeling tegen ectoparasieten en endoparasieten.
Als uw huisdier echter mee gaat naar een bestemming in het buitenland gelden er wel extra regels. Als een huisdier de grens over gaat moet hij of zij gechipt zijn en een Europees paspoort hebben. Daarnaast moeten huisdieren ingeënt zijn tegen rabiës (hondsdolheid), deze enting moet minimaal 3 weken voor vertrek gegeven zijn en is daarna 3 jaar geldig. De vaccincatie tegen rabiës kan gegeven worden vanaf een leeftijd van 12 weken. Hierdoor is het dus niet mogelijk om naar het buitenland te reizen met een dier jonger dan 15 weken.
Per land kunnen de regels nog verder aangescherpt zijn. Zo vragen sommige landen om een titer-bepaling voor de antistoffen tegen rabiës of extra ontworming uitgevoerd door de dierenarts. Voor informatie per land kunt u kijken op de site van het LICG, onder de rubriek 'Reizen en vakantie'. Ook is het risico op bepaalde ecto- en endoparasieten per land verschillend, denk hierbij aan de zandvlieg of de hartworm, vraag ons gerust naar een passend advies voor uw huisdier en bestemming.
Houdt er rekening mee dat u ook moet voldoen aan de eisen van landen waar u tijdens uw reis doorheen reist.