Gezelschapsdieren

Heeft uw dier last?

Artrose bij de hond en de kat

Artrose is een pijnlijke, progressieve ontsteking in een of meerdere gewricht(en), waarbij slijtage optreedt van de weefsels in het gewricht. 

Artrose kan spontaan ontstaan, zonder duidelijke oorzaak. Of secundair, ten gevolge van bijvoorbeeld een gewrichtstrauma of afwijkende stand. Er is geen manier om artrose te genezen, de behandeling richt zich op het beheersen van symptomen. Laatste jaren zijn er een hoop nieuwe inzichten wat betreft artrose bij hond en kat.

Artrose bij de hond:

Bij honden zien we voornamelijk ontwikkeling van artrose in de ledematen, dus bij de voor- en/of achterpoten. Vooral de ellebogen, heupen, knieen en schouders zijn hiervoor gevoelig. De hond probeert de aangedane poot te ontlasten, waardoor een hond mank gaat lopen. Wat de eigenaar vaak als eerste ziet, is dat de hond 'opstartmankheid' vertoont. De eerste passen na het opstaan zien er stijf, traag en onregelmatig uit. Als de hond eenmaal op gang is, gaat het vaak wel weer. Na een actieve dag of lange wandeling kan de hond ook meer last hebben. Daarnaast kan springen extra belastend voor de hond zijn, en daarom vermeden worden. 

Heeft uw hond last van artrose? - doe de check!

Artrose bij de kat:

Artrose bij katten is een stuk moeilijker om herkend te worden door eigenaren. Bij katten zien we vooral ontwikkeling van artrose in de wervelkolom, dus bij de nek en de rug. Dit geeft minder die typische mankheid, maar eerder inspanningsvermijdend gedrag. De kat blijft liever in het mandje liggen, springt en speelt minder, kan niet meer op de kast springen en traplopen gaat minder vloeiend. Ook klachten zoals minder graag geaaid worden of vervilting van de vacht kunnen symptomen zijn. 

Heeft uw kat last van artrose? - doe de check!

Behandeling van artrose:

Artrose is een progressieve aandoening, we kunnen het helaas niet ongedaan maken. De achteruitgang en de mate waarin onze honden en katten last ervaren kunnen we gelukkig wel beinvloeden. De behandeling begint bij u!

  1. Het is heel belangrijk dat een dier goed op gewicht blijft, elke gram die het dier onnodig mee moet slepen is er een!
  2. Een uitgebalanceerd dieet is nodig voor goede voeding van de gewrichten. Er bestaan speciale voedingssupplementen en mobiliteitsdieeten. Vraag onze assistentes gerust naar de opties. 
  3. Daarnaast kan een hond of kat gebaat zijn bij fysiotherapie. Als gewrichten niet meer optimaal zijn, kan een goede spierconditie en goede manier van bewegen, enorm bijdragen om de gewrichten zo min mogelijk te belasten.
  4. Medicatie. Mochten levensstijl aanpassingen niet voldoende zijn, kan er samen met de dierenarts gekeken worden of we medicamenteus in kunnen grijpen. Welk traject er gekozen wordt, hangt af van veel factoren. Er bestaat helaas geen gouden oplossing voor alle dieren. Klachten passend bij artrose kunnen op en neer gaan. Het is daarom ook nodig om regelmatig met u te beoordelen of uw huisdier nog comfortabel genoeg is. 

Artrose is iets wat vaak als normaal beschouwd wordt bij oudere dieren. Dat is zonde, met een passende therapie kan een hond of kat met minder pijn door het leven gaan. Daarnaast zijn het zeker niet alleen de oudere dieren die artrose ontwikkelen, zo lijdt bijvoorbeeld ongeveer 20% van de honden ouder dan 1 jaar aan artrose en bijna 40% van alle katten.